Membrul NATO, Slovacia, ar beneficia de pe urma neutralității, a declarat marți prim-ministrul Robert Fico, punând pentru prima dată la îndoială apartenența țării din Europa Centrală la alianța care se grăbește să-și întărească descurajarea împotriva Rusiei, potrivit Reuters.
Fico declară ca Sovacia ar beneficia de pe urma neutralității
Comentariul nu are implicații practice pe termen scurt, dar este cel mai recent dintr-o serie de poziții anti-occidentale pe care Fico le-a adoptat de când a preluat funcția pentru a patra oară în 2023.
„Dacă mă întrebi, îți spun că în aceste vremuri absurde de acumulare de arme, când companiile de armament își freacă mâinile… neutralitatea ar beneficia foarte mult Slovacia”, a declarat el la o conferință de presă transmisă online.
„Dar, din păcate, această decizie nu este în mâinile mele”, a spus el, fără a oferi detalii. Totuși, orice decizie a Slovaciei de a părăsi NATO ar fi un proces complex care ar include o decizie a parlamentului.
Fico a reacționat la planurile NATO de a crește cheltuielile pentru apărare
Fico a fost pe un curs de coliziune cu partenerii occidentali, adoptând o poziție pro-rusă în legătură cu războiul din Ucraina și având dispute cu Uniunea Europeană cu privire la dorința Slovaciei de a continua să importe gaz și petrol rusesc, precum și reformele interne care afectează justiția și mass-media.
Un aliat al prim-ministrului ungar Viktor Orban, Fico a sugerat, de asemenea, că UE ar putea fi pe cale de destrămare.
Niciun membru NATO nu a părăsit alianța de la înființarea acesteia în 1949.
Pellegrini consideră comentariile, o manevră politică
Președintele Peter Pellegrini – un aliat al lui Fico – a numit comentariile prim-ministrului o manevră politică provocatoare și a promis să nu rupă consensul la summitul NATO din 24-25 iunie.
Coaliția guvernamentală de stânga-naționalistă a lui Fico a oprit ajutoarele militare oficiale de stat către Kiev în timp ce acesta se luptă cu invazia Rusiei și a cultivat relații cu Moscova.
Liderii NATO vor discuta despre o creștere treptată a cheltuielilor la 5% din produsul intern brut, cu 3,5% pentru cheltuieli militare și 1,5% pentru infrastructură și proiecte similare.
Fico nu înțelege necesitatea acumulării rapide de arme
Fico a spus că orice creștere a cheltuielilor pentru apărare ar trebui să se aplice atât utilizării militare, cât și celei civile și că nu înțelege nevoia unei acumulări rapide de arme.
„Ar fi neutralitatea potrivită pentru Slovacia? Pun această întrebare foarte oficial și clar”, a spus el. „Despre ce război vorbim? Cu cine ne vom lupta?”
Pellegrini, care va conduce delegația Slovaciei la summitul NATO, a spus că creșterea cheltuielilor ar trebui să se întindă pe o perioadă de cel puțin 10 ani, dincolo de termenul limită din 2032 care este discutat.
Comentariile lui Fico despre neutralitate au stârnit critici, inclusiv din partea partenerului său de coaliție. Cea mai mare partid de opoziție, Slovacia Progresivă, a numit comentariile lui Fico „absurde, iresponsabile și periculoase.”