Sancțiunile UE stârnesc furia lui Putin. Moscova atacă decizia

Vladimir Putin a criticat decizia Uniunii Europene de a renunța la îngrășămintele provenite din Rusia, menționând că aceasta este nejustificată.

Vladimir Putin, nou atac la adresa oficialilor europeni

Președintele Rusiei Vladimir Putin a calificat decizia Uniunii Europene de a renunța la îngrășămintele rusești drept lipsită de sens din punct de vedere economic și contrară intereselor agriculturii europene.

Declarația a fost făcută în timpul unei întâlniri cu Andrei Guriev, președintele Asociației Producătorilor de Îngrășăminte din Rusia.

„Din punct de vedere economic, din punctul de vedere al intereselor propriei agriculturi, aceasta este o prostie absolută”, a spus Vladimir Putin, potrivit EFE.

Impact major asupra prețurilor

Liderul de la Kremlin a subliniat că decizia Uniunii Europene va avea, în cele din urmă, un impact asupra creșterii prețurilor la alimente.

Andrei Guriev, președintele Asociației Producătorilor de Îngrășăminte din Rusia, a precizat că impunerea tarifelor și taxelor asupra azotului și îngrășămintelor complexe va determina o majorare cuprinsă între 20% și 30% a prețurilor acestora.

„Fermierii europeni vor fi obligaţi să îşi reducă culturile sau să solicite subvenţii”, a subliniat preşedintele APF.

Guriev a adăugat că fermierii europeni vor fi nevoiți fie să reducă suprafețele cultivate, fie să solicite subvenții pentru a face față noilor condiții.

Putin

Putin, furios din cauza măsurilor propuse de UE

Conform datelor furnizate de acesta, Europa importă în prezent aproximativ 17 milioane de tone de îngrășăminte, dintre care 5,5 milioane provin din Rusia.

De asemenea, Guriev l-a informat pe președintele rus că exporturile producătorilor ruși de îngrășăminte către India s-au cvadruplat, ajungând la 1,2 milioane de tone.

Uniunea Europeană nu a reușit nici miercuri să adopte un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, procesul fiind blocat pentru a doua zi consecutiv. Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, Slovacia a recurs la veto în timpul reuniunii ambasadorilor statelor membre, solicitând concesii suplimentare legate de livrările de gaze. De asemenea, Malta a ridicat obiecții în legătură cu propunerea de sancțiuni.

Guvernul Slovaciei a anunțat că nu va aproba noile sancțiuni până nu va primi garanții ferme că planul Uniunii Europene de renunțare totală la gazul rusesc până la sfârșitul anului 2027 nu va avea un impact negativ asupra economiei naționale.

În timp ce măsura eliminării treptate a gazului rusesc poate fi adoptată prin vot majoritar, sancțiunile împotriva Rusiei necesită acordul unanim al tuturor statelor membre, ceea ce permite oricărui guvern să blocheze pachetul.