Polonia a anunțat că va desfășura până la 5.000 de militari pentru a sprijini activitatea Poliției de Frontieră la granițele cu Germania și Lituania. Măsura vine la scurt timp după decizia guvernului de a restabili controalele la frontieră, începând cu 7 iulie, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de migrația ilegală, potrivit tvpworld.com.
Soldați din Polonia trimiși la punctele de trecere a frontierei
Forțele armate din polonia a transmis printr-un comunicat pe rețelele sociale că unii dintre soldați vor fi implicați direct în acțiuni la punctele de trecere a frontierei, în timp ce alții vor desfășura misiuni de sprijin. Trupele vor proveni în principal din Forțele de Apărare Teritorială, Poliția Militară și Forțele Aeriene, care vor utiliza drone pentru recunoaștere și supraveghere.
Autoritățile au stabilit 52 de puncte de control la granița cu Germania, dintre care 16 vor deveni permanente. La frontiera cu Lituania vor fi organizate 13 puncte, dintre care două vor fi fixe. Inițial, măsura va fi aplicată pentru o perioadă de 30 de zile, până la 5 august.
Guvernul, acuzat că nu gestionează eficient situația migranților
Decizia survine într-un context politic tensionat. Guvernul condus de Donald Tusk este acuzat de partidele de opoziție, în special de formațiunea conservatoare Lege și Justiție (PiS), că nu gestionează eficient situația migranților returnați din Germania.
Aceste acuzații sunt alimentate de politica Berlinului de a trimite înapoi solicitanții de azil ajunși ilegal în Germania, peste 11.000 de persoane fiind returnate în Polonia între ianuarie 2024 și februarie 2025, conform datelor obținute de publicația Interia.
Tensiunile s-au amplificat recent după ce grupuri de patrule civile, asociate cu extrema dreaptă, au început să opereze în apropierea graniței, ceea ce premierul Tusk a catalogat drept „miliții” care obstrucționează autoritățile oficiale.
Polonia își exprimă îngrijorarea și față de fluxul de migranți dinspre est
Pe lângă presiunea venită dinspre Germania, guvernul polonez își exprimă îngrijorarea și față de fluxul de migranți dinspre est. Premierul a menționat că granița dintre Lituania și Belarus este „mai puțin securizată” decât cea polono-belarusă, sugerând că Rusia și Belarus facilitează în mod deliberat migrația ilegală prin statele baltice.
Organizațiile pentru drepturile migranților denunță reacțiile autorităților ca fiind exagerate și motivate politic. Grupa Granica, un ONG activ în domeniu, avertizează că se desfășoară o „campanie coordonată” menită să inducă panică și să alimenteze violența.