Majoritatea aliaților Statelor Unite din NATO susțin cererea președintelui Donald Trump ca aceștia să investească 5% din produsul intern brut în nevoile lor de apărare și sunt pregătiți să crească și mai mult cheltuielile pentru securitate, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte, potrivit AP News.
Majoritatea aliaților SUA din NATO investesc 5% din PIB pentru apărare
„Există un sprijin larg”, le-a spus Rutte reporterilor după ce a prezidat o întâlnire a miniștrilor apărării din NATO la sediul alianței de la Bruxelles. „Suntem foarte aproape”, a spus el, adăugând că are „încredere totală că vom ajunge acolo” până la următorul summit NATO în trei săptămâni.
Aliații europeni și Canada au investit deja masiv în forțele lor armate, precum și în arme și muniție, încă de când Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în 2022. În același timp, unii au ezitat în fața cerințelor Statelor Unite de a investi 5% din PIB în apărare — 3,5% pentru cheltuieli militare de bază și 1,5% pentru drumuri, poduri, aerodromuri și porturi maritime necesare pentru desfășurarea rapidă a armatei.
2% din PIB pentru apărare în 2023
În 2023, pe măsură ce războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al doilea an, liderii NATO au convenit să cheltuie cel puțin 2% din PIB pentru bugetele naționale de apărare. Până acum, 22 din cele 32 de țări membre au făcut acest lucru, iar altele încă se străduiesc să o facă.
Trump și omologii săi din NATO par să susțină noul obiectiv la un summit de la Haga pe 24-25 iunie. Trump insistă că aliații americani ar trebui să cheltuie cel puțin 5% pentru ca America să se poată concentra pe prioritățile de securitate din alte părți, în special în Indo-Pacific și la propriile sale granițe.
El a câștigat o influență importantă asupra celorlalte țări NATO, punând la îndoială dacă Statele Unite ar apăra aliații care cheltuie prea puțin.
Trump a impus tarife atât aliaților, cât și dușmanilor
În același timp, Trump a impus tarife atât aliaților, cât și dușmanilor, invocând preocupările de securitate ale Statelor Unite. Noul obiectiv ar implica o creștere de 1,5% față de actualul obiectiv de 2% pentru bugetele de apărare. Aceasta înseamnă că toate cele 32 de țări ar investi același procentaj.
Statele Unite cheltuie cu mult mai mult decât orice alt aliat în termeni de dolari. Dar, conform celor mai recente date ale NATO, se estima că a cheltuit 3,19% din PIB în 2024, în scădere de la 3,68% cu un deceniu în urmă. Este singurul aliat al cărui cheltuieli au scăzut din 2014.
Deși cele două noi cifre se adună la 5%, luând în considerare îmbunătățirile infrastructurii civile pentru ca armatele să se poată desfășura mai repede, se schimbă semnificativ baza pe care NATO calculează tradițional cheltuielile de apărare.
Perioada de șapte ani este, de asemenea, scurtă în comparație cu standardele obișnuite ale alianței. Obiectivul mult mai modest de 2% — stabilit după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea din Ucraina în 2014 — a fost menit să fie atins pe parcursul unui deceniu.
Conducerea SUA în NATO
Conform secretarului american al apărării, Pete Hegseth, Trump nu a făcut altceva decât să salveze NATO. El le-a spus reporterilor că aliații europeni din jurul mesei de joi au spus: „Te auzim. Toți avem nevoie de capacități sporite. Toți trebuie să cheltuim mai mult. Mulțumim, președinte Trump, pentru revitalizarea acestei alianțe. A fost o alianță care mergea în somn spre irrelevanță.” Cheltuielile suplimentare vor fi, de asemenea, necesare în cazul în care administrația Trump va anunța o reducere a forțelor în Europa, unde sunt staționați aproximativ 84.000 de soldați americani, lăsând aliații europeni să umple orice lacune de securitate.
Întrebat care sunt planurile Pentagonului, Hegseth nu a explicat, dar a spus: „Ar fi responsabil din partea Statelor Unite să evaluăm în mod constant postura noastră de forță, ceea ce este exact ceea ce am făcut.” „America nu poate fi peste tot tot timpul, nici nu ar trebui să fie, așa că există motive pentru care avem trupe în anumite locuri”, a spus el, oferind asigurarea că orice revizuire va fi făcută „împreună cu aliații și partenerii noștri pentru a ne asigura că este de dimensiunea corectă.”
Noile obiective, stabilite de NATO pe baza unui plan convenit în 2023
În timpul întâlnirii, Hegseth și omologii săi din domeniul apărării au aprobat, de asemenea, obiectivele de achiziție pentru stocarea de arme și echipamente militare pentru a apăra mai bine Europa, Arctica și Atlanticul de Nord, ca parte a efortului SUA de a crește cheltuielile pentru securitate.
„Obiectivele de capacitate” stabilesc ținte pentru fiecare dintre cele 32 de națiuni de a achiziționa echipamente prioritare, cum ar fi sisteme de apărare aeriană, rachete cu rază lungă, artilerie, muniție, drone și „facilitatori strategici” precum realimentarea aeriană, transportul greu aerian și logistica. Planul fiecărei națiuni este clasificat, așa că detaliile sunt rare.
Noile obiective sunt stabilite de NATO pe baza unui plan convenit în 2023 — cea mai mare reorganizare a planificării organizației militare de la Războiul Rece — pentru a-și apăra teritoriul de un atac din partea Rusiei sau a altui adversar major. Conform acestor planuri, NATO ar viza să aibă până la 300.000 de soldați pregătiți să se deplaseze pe flancul său estic în termen de 30 de zile, deși experții sugerează că aliații s-ar lupta să adune astfel de numere.
Țările membre sunt repartizate în roluri pentru a apăra teritoriul NATO în trei zone majore — zona nordică și Atlanticul, o zonă la nord de Alpi și alta în sudul Europei. Planificatorii NATO cred că obiectivele trebuie atinse în termen de 5-10 ani, având în vedere viteza cu care Rusia își construiește acum forțele armate, care s-ar accelera în cazul în care s-ar ajunge la un acord de pace pentru a încheia războiul său împotriva Ucrainei.