Bolojan a lămurit subiectul stagiului militar obligatoriu. Ce români sunt vizați

Premierul Ilie Bolojan respinge ideea reintroducerii stagiului militar obligatoriu în România. Oficialul susține că țara are nevoie de o armată profesionistă, bine dotată și adaptată noilor realități de pe câmpul de luptă.

Bolojan exclude revenirea la armata obligatorie: „România trebuie să aibă o armată profesionistă”

Premierul României, Ilie Bolojan, a reiterat vineri că țara noastră nu va reintroduce stagiul militar obligatoriu. Întrebat dacă este oportună această măsură, pe fondul contextului internațional complicat, șeful Guvernului a respins ferm această variantă.

„Am mai răspuns: nu mi-am schimbat părerea. Consider că România trebuie să aibă o armată profesionistă, bine dotată, pregătită, să apere teritoriul țării noastre. Concentrarea e acum pe problemele interne. Pe deficit bugetar, pe măsuri de eficientizare a cheltuielilor”, a declarat Ilie Bolojan, conform News.ro.

Ilie Bolojan

Prioritatea: armată profesionistă, nu armată obligatorie

Premierul a subliniat că, din perspectiva sa, România trebuie să continue să investească într-o armată de profesioniști, capabilă să facă față noilor provocări tehnologice și strategice.

„Din punctul meu de vedere, cred că e bine să avem o armată de profesionişti, o armată dotată”, a punctat Bolojan.

Acesta a precizat că discuția privind reintroducerea stagiului militar obligatoriu nu este una actuală pentru România. În condițiile în care modernizarea forțelor armate și dotarea acestora reprezintă soluția eficientă în fața noilor amenințări.

„Regulile războiului se schimbă”. Bolojan: „Nu numărul militarilor e problema, ci dotările”

Oficialul român a evidențiat schimbările majore care au avut loc în modul în care se poartă conflictele armate, oferind exemplul războiului din Ucraina. Bolojan a explicat că România, la fel ca alte țări europene, trebuie să se adapteze acestor noi realități.

„Vedeți, regulile războiului se schimbă. Întotdeauna ai nevoie de militari în teren. Dar deja nu numărul lor este cea mai mare problemă. Ci dotările lor și tot ceea ce înseamnă supraveghere, care dotări de tip drone şi aşa mai departe, sateliţi. Deci, dat fiind această schimbare de reguli, cred că și noi, ca ţară, dar şi ţările din Europa, trebuie să se adapteze. Inclusiv să adapteze comenziile, dotările şi strategia la aceste realităţi care se văd din acest conflict care îl avem în Ucraina”, a explicat premierul.