Inflaţia va creşte considerabil, în următoarea perioadă. Care sunt cauzele? Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR spune de ce.
Membrii CA BNR estimează că perspectiva apropiată a inflaţiei se înrăutăţeşte accentuat, ca urmare a expirării la 1 iulie 2025 a schemei de plafonare a preţului la energia electrică.
De asemenea, perspectiva aceasta vine şi în condiţiile majorării începând cu 1 august a cotelor TVA şi a accizelor corespunzător pachetului de măsuri fiscal-bugetare, recent aprobat.
Inflaţia va creşte considerabil, în următoarea perioadă. Care sunt cauzele?
Rata anuală a inflaţiei este de aşteptat să crească considerabil, în următoarele luni, urcând astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025, pe orizontul scurt de timp, se arată în minuta din 8 iulie.
„O asemenea creştere ar putea afecta anticipaţiile inflaţioniste pe termen mai lung, mai ales în contextul deviaţiei ample şi prelungite de la intervalul ţintei a ratei anuale a inflaţiei din ultimii ani”, au semnalat mai mulţi membri ai CA BNR.
Aceştia au evocat şi eventualele influenţe inflaţioniste mai mari, venite din efecte indirecte ale scumpirii combustibililor şi utilităţilor, precum şi din evoluţia viitoare a preţurilor unor alimente, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile”, se subliniază în documentul citat.
S-a convenit că impactul inflaţionist anticipat a fi generat în T3, de cele două şocuri succesive, pe partea ofertei, are un caracter tranzitoriu.
E de aşteptat ca acesta să antreneze odată cu epuizarea lui, peste patru trimestre, o amplă corecţie descendentă a traiectoriei dinamicii anuale a inflaţiei.
BNR spune, ambalând într-un limbaj tehnic, lucruri pe care noi le-am subliniat de multe ori: creşerile de taxe sunt inflaţioniste. Depinde şi care este orizontul de aşteptare, după acestea.
Pe de altă parte, eliminările de plafonări sunt şi ele inflaţioniste, dar efectul lor, pe termen mediu şi lung, este spre dezinflaţie şi prosperitate.