Comandantul SUA în Europa: NATO are un plan pentru a distruge rapid, de la sol, Kaliningrad. Potrivit comandantului forțelor americane din Europa, generalul Christopher Donahue, Armata SUA și aliații săi NATO au un nou plan – „Linia de descurajare pe Flancul estic”.
Comandantul SUA în Europa: NATO are un plan pentru a distruge rapid, de la sol, Kaliningrad.
Planul „Linia de descurajare pe Flancul estic” își propune să îmbunătățească capacitățile terestre și să stimuleze interoperabilitatea militar-industrială în cadrul Alianței.
Planurile regionale de apărare sunt în lucru de mult timp, dar în prezent prioritatea se concentrează pe statele baltice.
Comandantul SUA în Europa: NATO are un plan pentru a distruge rapid, de la sol, Kaliningrad
Ca parte a planului de contracarare a amenințărilor Rusiei și de formare a unui sistem global de descurajare Armata SUA împreună cu aliații NATO dezvoltă activ sisteme standardizate și soluții de coordonare bazate pe tehnologii cloud.
Potrivit comandantului SUA în Europa, generalul Christopher Donahue, obiectivul este de a se asigura că industria și guvernele sunt pe deplin conștiente de nevoile și cerințele reale ale Alianței.
Generalul a menționat, de asemenea, că experiența războiului ruso-ucrainean a demonstrat capacitatea celor mai noi tehnologii de a controla eficient spațiul aerian și maritim.
Anterior s-a relatat că NATO, în special Statele Unite, analizează și implementează elemente ale tacticilor de război naval ucrainene.
Unele dintre aceste lecții au fost deja aplicate în timpul exercițiului multinațional BALTOPS din acest an, condus de Flota a 6-a a SUA.
Exclava rusă Kaliningrad poate fi neutralizată în timp record
Kaliningrad, o exclavă rusă cu o lățime de 76 de kilometri, este complet înconjurată de țări NATO, spune generalul Donahue, potrivit Defense News.
Acum, armata americană și aliații săi sunt capabili să o „distrugă de la
sol într-un timp fără precedent – mai rapid ca niciodată”.
„Am planificat și ne-am pregătit deja pentru acest lucru. Pentru provocarea pe care ne-o ridică Rusia azi în ceea ce privește masa și viteza, noi am dezvoltat soluții pentru a opri eficient această amenințare”, a subliniat Donahue.
De asemenea, el a vorbit despre utilizarea noilor tehnologii – Maven Smart System, un sistem de inteligență artificială care procesează cantități mari de date, analizează rapid situația și îi ajută pe comandanți să ia decizii în timp real.
„Știm deja exact ce avem de făcut cu cloud-ul și știm exact tipul de sisteme fără pilot, brigăzi, tot ce ne trebuie pentru asta”, a spus Donahue.
NATO vrea un lansator comun care să folosească oricărui tip de muniție
Armata își dorește, de asemenea, un lansator comun care să servească atât în ofensivă, cât și în defensivă, împreună cu un sistem de control al focului pe care orice națiune îl poate folosi.
Și, a spus Donahue, „vrem ca totul să fie opțional cu echipaj uman”, fie că este vorba de apărare aeriană sau de un sistem de foc la distanță lungă.
„Vrem să fie un sistem unic, opțional cu echipaj uman, prin care să putem prelua muniții din orice țară și să le folosim”, a spus el.
Donahue a recunoscut existența evidentă a birocrației, dar a spus că, din partea SUA, reforma în domenii precum vânzările militare în străinătate este în curs de desfășurare, iar Armata va putea avansa într-un ritm mult mai rapid.
Adresându-se direct industriei, Donahue a spus: „V-am trimis un semnal clar despre ceea ce avem nevoie. Dacă ne vindeți ceva, trebuie să fie interoperabil. Trebuie să partajați, iar costul trebuie să scadă.”