Forțele NATO ar putea captura regiunea puternic fortificată Kaliningrad a Rusiei „într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum”, dacă va fi necesar, a declarat generalul Chris Donahue, comandantul Armatei SUA în Europa și Africa, potrivit Defense News.
Enclava Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania, este înconjurată de teritoriul NATO și se întinde pe o suprafață de doar 75 de kilometri (47 mile). Conform lui Donahue, capacitățile aliaților le permit acum să „doboare orice, de la sol” mai repede ca niciodată.
Declarațiile comandantului american vin pe fondul tensiunilor crescute dintre NATO și Rusia și al implementării unei noi strategii a Alianței Nord-Atlantice cunoscute sub numele de „Linia de descurajare a flancului estic”, notează The Kyiv Independent.
Inițiativa se concentrează pe consolidarea forțelor terestre, integrarea producției de apărare și implementarea de sisteme digitale standardizate și platforme de lansare pentru coordonarea rapidă pe câmpul de luptă.
„Domeniul terestru nu devine mai puțin important, ci mai important”, a declarat Donahue. „Acum poți distruge de la sol baloanele anti-acces și de interdicție a zonei. Acum poți prelua controlul mării de la sol. Toate aceste lucruri le vedem întâmplându-se în Ucraina”, a adăugat el.
Legiuitorul rus Leonid Slutsky, șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului de la Moscova, a avertizat că orice atac asupra Kaliningradului va declanșa măsuri de ripostă.
„Un atac asupra regiunii Kaliningrad echivalează cu un atac asupra Rusiei”, a declarat Slutsky, potrivit agenției ruse de stat TASS. „Cu toate măsurile de retorsiune corespunzătoare, inclusiv utilizarea armelor nucleare”, a avertizat parlamentarul rus.
Kaliningrad, o enclavă rusă fără legătură terestră directă cu Rusia, este una dintre cele mai militarizate regiuni din Europa și este considerată un punct fierbinte în tensiunile dintre NATO și Rusia.
Noua poziție a NATO vine după avertismente repetate din partea serviciilor occidentale de informații, potrivit cărora Rusia riscă să devină o amenințare militară directă pentru membrii alianței în următorii cinci ani.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat în repetate rânduri că agresiunea necontrolată a Rusiei în Ucraina ar putea duce în cele din urmă la un atac direct asupra teritoriului NATO.