Președintele Vladimir Putin intenționează să continue desfășurarea luptelor în Ucraina până când Occidentul va accepta condițiile sale de pace, neimpresionat de amenințările liderului american Donald Trump că va impune sancțiuni mai dure, iar pretențiile lui teritoriale ar putea crește pe măsură ce forțele ruse avansează pe câmpul de luptă din Ucraina, au declarat marți, 14 iulie, trei surse apropiate de Kremlin, potrivit agenției de presă Reuters.
Putin, care a ordonat trupelor ruse să intre în Ucraina în februarie 2022, după opt ani de lupte în estul țării (Donbas) între separatiștii susținuți de Moscova și forțele ucrainene, consideră că economia și armata Rusiei sunt suficient de puternice pentru a face față oricăror măsuri suplimentare ale Occidentului, au afirmat sursele citate.
Luni, Trump și-a exprimat frustrarea față de refuzul lui Putin de a accepta un armistițiu și a anunțat o serie de noi livrări de arme către Ucraina, inclusiv sisteme de rachete sol-aer Patriot. De asemenea, el a amenințat cu sancțiuni „severe” împotriva Rusiei, dacă nu se va ajunge la un acord de pace în termen de 50 de zile, dându-i practic un ultimatum președintelui rus.
Cele trei surse ruse, familiarizate cu modul de gândire la cele mai înalte niveluri de la Kremlin, au precizat că Putin nu va opri războiul sub presiunea Occidentului și că Rusia, care a supraviețuit celor mai dure sancțiuni impuse de Occident, poate suporta și alte dificultăți economice, inclusiv amenințările cu tarife vamale din partea SUA impuse împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc.
„Putin consideră că nimeni nu s-a angajat serios cu el în detaliile păcii în Ucraina, inclusiv americanii, așa că va continua până când va obține ceea ce dorește”, a declarat una dintre surse pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, din cauza sensibilității situației.
În pofida mai multor discuții telefonice între Trump și Putin și vizitele dese ale emisarului special american, Steve Witkoff, la Moscova, liderul rus consideră că nu au avut loc discuții detaliate despre baza unui plan de pace, a adăugat această sursă.
„Putin prețuiește relația sa cu Trump și a avut discuții bune cu Witkoff, dar interesele Rusiei sunt pe primul loc”, susține persoana respectivă.
Casa Albă nu a răspuns deocamdată la o cerere de comentarii din partea Reuters.
Condițiile lui Putin pentru pace prevăd o garanție constrângătoare din punct de vedere juridic că NATO nu se va extinde spre Est, neutralitatea Ucrainei și limitarea forțelor sale armate, protejarea rusofonilor care trăiesc acolo și acceptarea câștigurilor teritoriale ale Rusiei în Ucraina, au mai declarat sursele, potrivit Agerpres.
Liderul de la Kremlin este, de asemenea, dispus să discute despre o garanție de securitate pentru Ucraina cu implicarea marilor puteri, dar nu este clar cum ar putea aceasta funcționa, au adăugat sursele citate.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra regiunilor ocupate și că Kievul își păstrează dreptul suveran de a decide dacă dorește să adere sau nu la NATO. Biroul său nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea agenției Reuters.
„Pofta vine mâncând”
În același timp, o a doua sursă familiarizată cu modul de gândire al Kremlinului subliniază că Putin consideră că obiectivele Moscovei sunt mult mai importante decât orice pierderi economice rezultate din presiunile occidentale și că liderul rus nu este preocupat de amenințările americane de a impune tarife Chinei și Indiei pentru achiziționarea de petrol rusesc.
Două dintre surse au afirmat că Rusia deține avantajul pe câmpul de luptă, iar economia sa, orientată spre război, depășește producția alianței NATO condusă de SUA în ceea ce privește munițiile-cheie, precum obuzele de artilerie.
Rusia, care controlează deja aproape o cincime din teritoriul ucrainean, a avansat cu aproximativ 1.415 km în ultimele trei luni, potrivit datelor DeepState, o platformă media ucraineană de analiză a evoluțiilor de pe front, apropiată de armata Kievului.
„Pofta vine mâncând”, spune prima sursă, ceea ce înseamnă că Putin ar putea revendica mult mai mult teritoriu dacă războiul nu este oprit.
Celelalte două surse au confirmat acest punct de vedere în mod independent.
Rusia controlează în prezent peninsula Crimeea, anexată în 2014, precum și întreaga regiune estică Luhansk, mai mult de 70% din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson și părți din regiunile Harkov, Sumî (nord-est) și Dnipropetrovsk (centru-est).
Oficial, Putin consideră că aceste cinci regiuni – Crimeea și cele patru regiuni din estul și sud-estul Ucrainei – fac acum parte din Rusia și cere retragerea forțelor Kievului din zonele pe care armata rusă nu le controlează, înainte de a se ajunge la pace.
Putin ia în calcul să continue luptele până când apărarea Ucrainei se va prăbuși și să-și extindă ambițiile teritoriale asupra altor părți din Ucraina, au declarat sursele Reuters.
„Rusia va acționa în funcție de slăbiciunea Ucrainei”, afirmă cea de-a treia sursă, adăugând că Moscova și-ar putea opri ofensiva după cucerirea celor patru regiuni estice ale Ucrainei dacă întâmpină o rezistență puternică.
„Dar dacă Ucraina cade, va fi o cucerire și mai mare a (regiunilor) Dnipropetrovsk, Sumî și Harkov”, potrivit acesteia.
Putin „manevrează” pentru a evita mânia lui Trump
Zelenski spune că ofensiva de vară a Rusiei nu se desfășoară atât de bine pe cât spera Moscova. Statul său Major, care recunoaște că forțele ruse sunt în avantaj numeric, afirmă că trupele Kievului mențin frontul și forțează armata rusă să plătească un preț greu pentru câștigurile sale.
SUA estimează la 1,2 milioane numărul persoanelor rănite sau ucise în război, cel mai sângeros conflict din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.
Nici Rusia, nici Ucraina nu comunică cifrele complete privind pierderile suferite, iar Moscova respinge estimările occidentale, calificându-le drept propagandă.
De la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, după ce a promis o încheiere rapidă a conflictului, Trump a încercat să repare legăturile cu Rusia, vorbind de cel puțin șase ori la telefon cu Putin. Luni, el a declarat că liderul rus „nu este un asasin, ci un tip dur”.
În contrast cu predecesorul său democrat Joe Biden, administrația Trump a prezentat războiul drept un conflict sângeros, prin interpuși, între Rusia și Statele Unite, a retras sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO și a evocat posibilitatea recunoașterii anexării Crimeei de către Moscova.
Putin prezintă războiul drept un moment de răscruce în relațiile Moscovei cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 prin extinderea NATO, alianța încălcând ceea ce el consideră drept sfera de influență a Moscovei, în special Ucraina și Georgia.
Putin nu a acceptat încă propunerea lui Trump pentru o încetare necondiționată a focului, care a fost rapid aprobată de Kiev.
În ultimele zile, Rusia a utilizat constant sute de drone pentru a ataca orașele ucrainene.
Cu toate acestea, Trump a declarat pentru BBC, într-un interviu publicat marți, că „nu a terminat” cu Putin și că un acord cu Ucraina rămâne în cărți.
Prima sursă a respins afirmația lui Trump de săptămâna trecută potrivit căreia Putin ar „spune prostii”, apreciind că nu s-a reușit transformarea discuțiilor pozitive cu Witkoff într-un dialog substanțial despre bazele păcii.
Un oficial de la Casa Albă a declarat luni că Trump ia în considerare impunerea unor tarife de 100% la produsele ruse, precum și sancțiuni secundare împotriva altor țări care beneficiază de exporturile sale, pentru a determina Moscova să se așeze la masa negocierilor. China și India sunt principalii cumpărători de țiței rusesc.
În pofida sancțiunilor existente și a costurilor celui mai mare conflict în Europa de după 1945, economia rusă, estimată la 2 trilioane de dolari, a funcționat mult mai bine decât se așteptau mulți în Rusia sau în Occident, notează Reuters. Ministerul rus al Economiei prognozează o încetinire a creșterii anuale la 2,5% în 2025, față de la 4,3% anul trecut.
Cea de-a doua sursă apropiată Kremlinului afirmă că Trump are puține pârghii de influență asupra lui Putin și a sugerat că, și dacă Washingtonul ar impune tarife asupra cumpărătorilor de țiței rusesc, Moscova ar găsi totuși o modalitate de a-l vinde pe piețele mondiale.
„Putin înțelege că Trump este o persoană imprevizibilă, capabilă de gesturi neplăcute, dar manevrează pentru a evita să-l irite prea mult”, a declarat această sursă.
Referitor la viitor, una dintre surse prevede o escaladare a crizei în lunile următoare, subliniind pericolele tensiunilor între cele două mari puteri nucleare ale lumii. Iar războiul în Ucraina va continua, în opinia acestei surse.