Secretarul de stat al SUA Marco Rubio a respins miercuri apelurile europene pentru mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. Gestul său este catalogat drept o surpriză pentru miniștrii de Externe NATO cu care el s-a întâlnit cu o seară înainte la summitul Alianței.
În cadrul conversației de marți seara, în timpul unei cine private axate pe Ucraina, Rubio a sugerat că Senatul ar putea adopta o lege pentru a intensifica sancțiunile împotriva Rusiei după ce va finaliza lucrările la măsura fiscală și de cheltuieli „Big Beautiful Bill” a președintelui Donald Trump, care, potrivit lui, ar putea fi adoptată încă din această săptămână, potrivit patru oficiali diplomatici europeni familiarizați cu întâlnirea.
„ Marco Rubio, care a fost criticat la cină pentru reticența lui Trump de a adopta o poziție mai dură față de Moscova, a recunoscut în fața omologilor săi europeni că Rusia era problema care împiedica negocierile de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit oficialilor, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre cina privată”, notează POLITICO.
Dar câteva ore mai târziu, în cadrul unui interviu exclusiv acordat lui Dasha Burns de la POLITICO, în marja summitului NATO, Rubio a prezentat motivele administrației pentru amânarea impunerii de noi sancțiuni împotriva Rusiei.
„Dacă am face ceea ce toată lumea de aici vrea să facem, și anume să intervenim și să-i zdrobim cu mai multe sancțiuni, probabil că am pierde capacitatea de a discuta cu ei despre încetarea focului și atunci cine ar mai discuta cu ei?”, a spus Rubio, adăugând că Trump va ști „momentul și locul” potrivit pentru a schimba tactica.
Întrebat despre discrepanță, un înalt oficial american a spus că Rubio subliniază aceleași puncte principale, dar interlocutorii săi se concentrează pe părți diferite.
„Secretarul a fost foarte consecvent în întâlnirile și convorbirile cu omologii săi în privința a trei puncte cheie: primul este că președintele crede cu tărie că singura modalitate de a pune capăt acestui război este prin negocieri; al doilea, de îndată ce SUA impun noi sancțiuni Rusiei, oportunitatea pentru SUA de a se implica în aceste negocieri se închide; și al treilea, că Senatul, cel puțin în America, este un organism independent care, la un moment dat, va lua măsuri în privința acestor sancțiuni”, a spus oficialul.
Proiectul de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei, inițiat de senatorul republican Lindsey Graham și susținut de peste 80 de co-sponsori, are suficiente voturi pentru a trece chiar și în cazul unui veto prezidențial. Cu toate acestea, liderul majorității din Senat, John Thune, a declarat că preferă să aștepte un semnal de sprijin din partea fostului președinte Donald Trump înainte de a avansa legislația.
Casa Albă colaborează cu Graham și alți senatori pentru a ajusta proiectul, astfel încât să-i ofere lui Trump suficientă flexibilitate în impunerea sancțiunilor. Senatorul Marco Rubio a subliniat această nevoie de flexibilitate, menționând că sancțiunile existente nu au fost eliminate.
Critici la adresa SUA
În cadrul summitului NATO, deși oficialii europeni au evitat să-l provoace pe Trump, unii diplomați și-au exprimat frustrarea față de lipsa de implicare a administrației sale în privința războiului din Ucraina. Un diplomat european a avertizat că, în lipsa presiunii asupra lui Putin, Trump riscă să pară manipulat de liderul rus, mai notează sursa citată.
În timpul unei cine a miniștrilor de Externe NATO, ministrul polonez Radosław Sikorski a criticat direct lipsa de reacție americană la atacurile continue ale Rusiei asupra Kievului, sugerând că acestea nu ar trebui să rămână nepedepsite.
Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni care ar reduce veniturile Rusiei din exporturile de petrol, în ciuda opoziției din partea Ungariei și Slovaciei. Oficialii europeni consideră că presiunea economică americană este esențială pentru relansarea negocierilor de pace.
Rubio este perceput în privat de statele baltice și nordice ca un aliat realist al SUA împotriva Rusiei și Chinei, deși discursul său public este mai moderat. Diplomații europeni cred că Trump ar putea pune capăt războiului dacă ar folosi instrumentele de presiune adecvate asupra Kremlinului.