Ce a spus Trump, de fapt, despre Articolul 5 al Tratatului NATO

După ce a fost acuzat de Reuters, agenție care a mai publicat recent un fake news în ceea ce-l privește, că ar pune la îndoială Articolul 5 al Tratatului NATO, Donald Trump a explicat clar, la Haga, că „un atac împotriva unui membru este un atac împotriva tuturor”.

Donald Trump, despre Articolul 5 al Tratatului NATO 

Președintele american Donald Trump a dat asigurări că susține ferm angajamentul esențial al Alianței Nord-Atlantice, conform căruia un atac asupra oricărui stat membru este considerat un atac asupra tuturor.

„Susţin asta, de aceea mă aflu aici. Dacă n-aş susţine, n-aş fi aici”, a afirmat el. Cu o zi în urmă, președintele american Donald Trump a refuzat să le facă pe plac unor jurnaliști și să explice ce înțelege el prin Articolul 5 din Tratatul NATO.

Majoritatea țărilor membre ale Alianței, cu excepția

Spaniei, condusă de premierul socialist Pedro Sanchez, implicat în mai multe scandaluri de corupție, au acceptat să-și majoreze cheltuielile pentru apărare.

Acuzațiile presei anti-Trump

Trump a fost acuzat de presa de extremă stânga că ar contesta principiul fundamental al NATO. Anul trecut a fost acuzat că ar putea permite Rusiei să acționeze fără restricții împotriva țărilor membre care nu îndeplinesc cerințele Washingtonului privind bugetele militare.

Speculația a părut după ce guvernele socialiste din UE, care proferă să cheltuiască pe ajutoare sociale decât pe apărtare, au refuzat în mod repetat să-și majoreze cheltuielile pentru apărare până la 5% din PIB, un nivel mai ridicat decât ținta actuală de 2%, pe care doar 9 dintre cele 32 de state membre o respectă în prezent.

Pentru a-i presa pe europeni să-și respecte angajamentele, liderul de la Casa Albă a avertizat că, în lipsa acestei creșteri, Statele Unite ar putea refuza să ofere protecție țărilor considerate „rău-platnice”.

Trump

Răspunsul lui Trump, așteptat de statele membre

La summitul NATO desfășurat la Haga, statele membre au convenit să crească treptat cheltuielile pentru securitate, urmărind să ajungă la un nivel total de 5% din PIB până în 2035.

Această sumă este împărțită în 3,5% din PIB alocat exclusiv pentru apărare și încă 1,5% din PIB destinat investițiilor în domenii conexe, precum infrastructura și apărarea cibernetică.

INQUAM Photos> Eduard Vinatoru