Bombardierul atipic deținut de SUA. Poate sta două zile în aer

Bombardierul invizibil B-2 Spirit, una dintre cele mai avansate arme ale SUA, este pilotat de echipaje care pot susține zboruri de până la două zile, folosindu-se de metode alimentare speciale, printre care și consumul de semințe de floarea-soarelui, pentru a-și păstra concentrarea. Înainte de a intra în cockpitul acestui avion, piloții americani urmează un antrenament riguros și învață ce și când să mănânce pe durata misiunilor.

B-2 Spirit, una dintre cele mai avansate arme deținute de SUA

Pe durata pregătirii, piloții învață să își regleze somnul, digestia și nivelul de atenție pe durata zborurilor. B-2 Spirit, un bombardierul de 2 miliarde de dolari produs de Northrop Grumman, a avut un rol esențial în loviturile asupra instalațiilor nucleare din Iran.

Echipajul acestui aparat, compus din doar două persoane, trebuie să facă față unor cerințe fizice și mentale extreme, începând cu o atenție sporită asupra alimentației. Aceasta influențează direct nivelul de vigilență și digestia pe parcursul zborurilor intercontinentale ce pot dura aproape două zile, arată Reuters.

„Facem studii cu privire la somn, urmăm de fapt o educaţie nutriţională pentru ca fiecare dintre noi să înveţe: în primul rând ce ne trezeşte şi apoi ce ne ajută să adormim”, a explicat generalul Steve Basham.

Timp de nouă ani, acesta a pilotat bombardierul deținut de SUA, iar în 2024 a ales să se retragă din funcția de adjunct al Comandamentului European al SUA.

Bombardierul

Alimentația, aspect esențial

Piloții B-2 sunt instruiți să acorde o atenție deosebită alimentației și modului în care anumite alimente pot încetini sau accelera digestia, aspect crucial într-un avion care dispune de o singură toaletă chimică.

„Alimentația obișnuită a pilotului constă în sandvișuri cu carne de curcan pe pâine integrală, fără brânză. Cât mai fad posibil”, spune acesta.

Cu o anvergură a aripilor de 52,4 metri și un profil stealth, bombardierul B-2 Spirit poate zbura până la 6.000 de mile marine fără realimentare. Totuși, majoritatea misiunilor necesită realimentări în aer, o operațiune care devine tot mai dificilă pe măsură ce oboseala se instalează.

SUA, dotate cu arme de ultimă generație

Realimentarea are loc „în orb”, deoarece piloții nu pot vedea brațul extensibil al avionului cisternă, care se atașează la aproximativ cinci metri în spatele lor. Ei trebuie să se ghideze după luminile cisternei și reperele vizuale pe care le-au memorat în prealabil. În nopțile fără lună, acest procedeu, după cum îl descrie pilotul Basham, este „extrem de periculos”.

Cabina B-2 este echipată cu o zonă mică de odihnă, situată în spatele scaunelor, unde piloții se pot întinde pe un pat de campanie. Pentru a-și menține vigilența între mese, unii consumă semințe de floarea-soarelui, o metodă surprinzătoare de a combate oboseala.

Deși dispune de un design de ultimă generație, succesul bombardierului B-2 depinde în mare măsură de performanța echipajului uman. Format din doar două persoane, acesta înlocuiește echipele numeroase necesare pentru bombardierele mai vechi, precum B-1B și B-52, atribuind astfel o responsabilitate mult mai mare fiecărui membru al echipajului de zbor.

Responsabilitate uriașă pentru piloți

În timpul operațiunii Allied Force din 1999, bombardierele B-2 au efectuat zboruri dus-întors de 31 de ore, parcurgând ruta din Missouri până în Kosovo. În primele opt săptămâni ale campaniei, acestea au lovit aproximativ 33% din ținte, arată Forțele Aeriene Americane. Mai târziu, în Irak, aeronavele au lansat peste 700 de tone de muniție în 49 de misiuni.

Pentru viitor, Forțele Aeriene planifică să înlocuiască flotele de B-2 și B-1 cu cel puțin 100 de bombardiere B-21 Raider în următoarele decenii. Costul de operare al unui B-2 este estimat la aproximativ 65.000 de dolari pe oră, puțin mai mare decât cel al unui B-1, care ajunge la 60.000 de dolari pe oră, conform datelor Pentagonului.

„Piloții noștri dau impresia că totul este simplu, dar realitatea este cu totul alta”, afirmă pilotul Basham.

Misiunile complexe ale B-2 nu pot fi duse la bun sfârșit fără un personal de mentenanță dedicat, care să se asigure că avionul este mereu pregătit pentru zbor.