Rusia anunță că amenințarea nucleară nu mai este ipotetică

Rusia transmite un avertisment direct Washingtonului și acuză Israelul că a declanșat un conflict cu potențial nuclear. Oficialii ruși atrag atenția asupra riscurilor globale generate de atacurile asupra infrastructurii nucleare iraniene.

Rusia a transmis miercuri un avertisment sever Statelor Unite, cerându-le să nu se implice militar în conflictul aflat în desfășurare între Israel și Iran. Autoritățile de la Moscova consideră că acțiunile Israelului, care vizează instalațiile nucleare iraniene, pot conduce la o criză cu consecințe catastrofale la nivel global.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Israelul a lansat o campanie militară intensă împotriva infrastructurii strategice a Iranului, vizând inclusiv facilități nucleare de la Natanz, Fordo și Isfahan.

Rusia: Amenințarea nucleară nu mai este ipotetică

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „amenințarea nucleară are o dimensiune practică, nu una ipotetică”, în urma atacurilor israeliene. În opinia oficialului rus, bombardamentele asupra instalațiilor nucleare aduc omenirea la „milimetri distanță de o catastrofă”.

Zaharova a afirmat că aceste acțiuni riscă să declanșeze un dezastru regional și a condamnat ferm utilizarea forței împotriva obiectivelor sensibile de pe teritoriul Iranului.

Rusia cere SUA să nu sprijine Israelul în mod direct

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a transmis un mesaj similar, avertizând Washingtonul că orice formă de asistență militară directă pentru Israel poate destabiliza profund situația din Orientul Mijlociu.

„Chiar și simplele speculații privind o eventuală implicare a SUA în acțiuni ofensive aeriene alături de Israel sunt destabilizatoare”, a precizat Riabkov.

Declarația vine după ce, potrivit unei surse din capitala americană citate de Reuters, administrația președintelui Donald Trump analizează mai multe opțiuni, inclusiv o eventuală participare la loviturile aeriene împotriva Iranului.

În acest context, Rusia avertizează că sprijinul logistic, politic sau militar din partea SUA ar putea transforma conflictul într-o criză internațională majoră.

Rusia

Șeful SVR: „Situația este critică”

Într-o declarație separată, șeful Serviciului rus de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin, a catalogat situația drept „critică”, subliniind pericolul escaladării confruntării în afara granițelor celor două state implicate direct.

Avertismentele Rusiei vin în paralel cu propria ofertă de mediere. În trecut, Moscova și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu Iranul pentru a converti uraniul îmbogățit în combustibil nuclear destinat uzului civil, ca o măsură de calmare a tensiunilor. Însă această propunere a fost respinsă de părțile implicate.

Campania militară israeliană: bombardamente asupra centrelor nucleare

Israelul a lansat, vineri, o operațiune aeriană de amploare, vizând sute de obiective militare și infrastructuri nucleare din Iran. Atacurile au inclus centrele strategice de la Natanz, Fordo și Isfahan — locuri esențiale pentru programul nuclear iranian.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), uzina de la Natanz a fost lovită direct, inclusiv în halele subterane, indicând o operațiune de înaltă precizie. În schimb, obiectivele aflate la adâncimi mai mari, precum instalația de la Fordo, nu pot fi avariate eficient fără utilizarea bombelor penetrante, pe care doar Statele Unite le dețin.

Iranul ripostează: valuri de rachete și drone

Ca reacție la atacurile israeliene, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete balistice și drone împotriva teritoriului israelian. Potrivit surselor oficiale, o parte dintre acestea au trecut de sistemele de apărare aeriană ale Israelului, inclusiv de celebrul sistem Iron Dome, ale cărui performanțe au fost descrise drept „sub așteptări” în acest context.

Printre țintele lovite, autoritățile iraniene susțin că s-a aflat un centru de operațiuni al serviciului secret israelian Mossad, situat în Tel Aviv. Totuși, din cauza cenzurii militare, presa israeliană nu a avut voie să transmită imagini din zonele afectate de atacurile iraniene, autoritățile invocând restricții legale privind publicarea informațiilor din „zone sensibile”.

Bilanțul provizoriu: sute de morți și răniți

Conflictul a generat deja un număr mare de victime. Potrivit cifrelor oficiale, 24 de persoane și-au pierdut viața în Israel, în timp ce în Iran au fost raportate peste 224 de decese.

Printre victimele iraniene se numără zeci de comandanți militari de rang înalt, colaboratori ai liderului suprem Ali Khamenei și cel puțin șase cercetători implicați în proiectele nucleare. Aceste pierderi sugerează că atacurile israeliene au vizat inclusiv componente umane esențiale ale programului nuclear iranian.